Cercar: 

Fotografía: El pecat de ser vídua a l'Índia

de Núria Prieto
Veure imatge de Fotografía: El pecat de ser vídua a l'Índia (nova finestra)
Data inici: 27/02/2018
Data fi: 23/03/2018
Tipus d'entrada: Lliure
.  
En la cultura hindú les vídues són símbol de mal auguri. "Una dona no serà mai independent, una vídua ha de patir molt abans de morir, ha de ser pura en cos, pensament i ànima". Així ho diu el codi de Manu, una de les escriptures sagrades més antigues.

Una vídua a Índia, vestirà de blanc per la resta dels seus dies. Embolicada en una tela sense cosir, portarà cendra en el front, li arrencaran els ornaments, li despullaran de totes les possessions i estatus social, solament podrà menjar una vegada al dia i serà repudiada per la seva pròpia família.

A uns 150 quilòmetres de Delhi es troba la ciutat sagrada de Vrindavan. Ara se la coneix com la ciutat de les vídues. En l'Índia hi ha més de 35 milions de dones vídues i 20.000 a la ciutat santa de Vrindavan. Es diu que va ser en aquesta ciutat on va créixer el déu Krisna, una de les divinitats hinduistas. Les vídues creuen que ell les
alliberarà de la seva mal karma. Per això, moltes d'elles resen més de 8 hores diàries en un dels tres ashrams o temples de la població, on els fidels donaran almoines o un grapat d'arròs.

El govern d'Índia concedeix a cada vídua una quantitat anual, entorn a 1.500 rupies, però el 95% d'elles, moltes analfabetes, no coneixen els seus drets i ni tan sols ho cobren. També segons l'actual normativa, les vídues tenen els seus drets sobre les possessions dels seus marits, però fins i tot les poques que coneixen això, no s'atreveixen a reclamar-ho ja que la tradició és poderosa. Segons l'última recerca el 43% tenen cartilla de racionament, però a la major part no se'ls permet obtenir aliments. Moltes d'elles viuen en extrema pobresa.

Inauguració: 27 de febrer a les 19:30 hores
Centre Cultural La Bòbila - Plaça de la Bòbila, 1 - Telf: 93 403 26 50 (de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 16 a 22 hores) - Contacta
Ajuntament de L'Hospitalet